Dismenore, günlük aktiviteleri engelleyecek düzeyde ağrılı âdet görme olarak tanımlanan jinekolojik bir hastalıktır. Genellikle aşırı menstrüel ağrı olarak tanımlanır. Ağrı; aralıklı, kramp tarzı, suprapubik bölgede yoğunlaşmış, zaman zaman bulantı, kusma ve ishalle birlikte görülür.

Dismenore kimlerde görülür?

Primer Dismenore: En sık karşılaşılan jinekolojik yakınmalardan birisi olup, ergenlik sonrası olguların yaklaşık % 50`sinde primer dismenore görülmüştür. Genellikle genç kadınların hastalığıdır ve 10`lu ,20`li yaşlarda görülmektedir.

Dismenore neden olur?

Dismenore Neden Olur? Adet döneminde oluşan sancının nedeni adet kanının dışarı atılması için oluşan rahimdeki kasılmalar ve rahimdeki dolaşımın azalmasıdır. Bu dönemde rahim içinden salgılanan "prostaglandin" adı verilen maddeler sinir uçlarını uyararak ağrı hissedilmesine sebep olmaktadır.

Dismenore tedavi edilmezse ne olur?

Tedavi edilmezse şiddetli alt karın bölgesi ağrıları, apse oluşumu ve tüplerde meydana gelebilecek yapışıklıklar nedeniyle kısırlığa neden olabilir.

Dismenore tedavisi ne demektir?

Dismenore tedavisi Miyom ve poliplere özel cerrahi yöntemlerle tedavi uygulanır. Nedeni bilinmeyen yani primer dismenorelerin tedavisinde doğum kontrol hapı kullanılır. Bazı vitaminler ve beslenme yöntemleri, masaj ve egzersizler de tedavi yöntemi olarak uygulanabilir.

Dismenore genetik mi?

Literatürde dismenorenin genetik geçişli bir sorun olmadığı belirtilmekle birlikte, aile öyküsüyle yakından ilişkili olduğu bilinmektedir. Bu ilişkili durum ise, dismenorenin öğrenilmiş bir davranış olarak veya psikolojik olarak yaşandığı ile açıklanmaktadır (Erenel ve Şentürk, 2007).

Dismenore belirtileri nedir?

Dismenore belirtileri şu şekildedir;

  • Yorgunluk hissi.
  • Mide bulantısı
  • Baş dönmesi.
  • İshal, kabızlık ve kusma gibi sindirim sistemi sorunları
  • Baygınlık hissi.
  • İştahta kesilme.
  • Alt karın bölgesinde ortaya çıkan ağrı ya da kramp.
  • Baş ağrısı şikayetlerinde artış

Dismenore ne iyi gelir?

Alt karın bölgesine veya sırta yapılacak sıcak uygulamalar adet sancısının hafifletilmesinde etkili olabilir. Sıcak su torbası dışında ılık bir banyo yapmak ya da sıcak havlunun bu bölgelerde uygulanması da adet sancısının giderilmesinde başvurulabilecek diğer yöntemlerdir.