Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi nedir?

Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi, Gelir Vergisi Kanunu'nun 80'inci maddesi uyarınca miras ve bağış yolu ile alınan konutlar hâriç, gayrimenkul alış tarihinden itibaren "tam 5 yıl geçmeden" satılması ve satış yapılan yılın istisna tutarı üzerinden bir kazanç elde edilmesi durumunda uygulanan bir kazanç vergisidir …

Gayrimenkul değer artış vergisi nasıl hesaplanır?

Alış tarihinden önceki ay ve satış tarihinden önceki ay Yİ-ÜFE oranındaki artış  ve üzeri ise mal ve hakların alış bedeline bu artış oranı uygulanarak bulunan yeniden değerlenmiş alış bedeli ile satış bedeli arasındaki fark bulunarak gayrisafi kazanç bulunur.

Daire satış vergisi ne kadar?

Tapu harcı ya da tapu masrafı olarak ifade edilen terim, iş yeri, konut, tarla, arsa, arazi ve bunun gibi tüm gayrimenkul unsurları için tapuda beyan edilen satış tutarının % 4'ü oranında hesaplanan ve devlete ödenen harç türüne verilen isimdir.

Değer artış kazancı beyannamesi nasıl verilir?

Değer artış kazancı beyannamesi, bir gayrimenkulü satın aldıktan sonraki 5 yıl içinde kâr ederek satan kişilerin doldurması gereken bir evraktır. Gayrimenkul satarak vergi mükellefi hâline gelen kişilerin bu durumu, bağlı oldukları vergi dairesine beyanname yoluyla bildirmeleri yasal bir zorunluluktur.

Değer artış kazancı vergisini kim öder?

Gayrimenkul sahibi olan herkesin bu vergiyi mutlaka bilmesi yararlı olmaktadır. Gayrimenkul alan bir kişi bu gayrimenkulu 6 yıl geçmeden satacak olursa vergi ile karşılaşacaktır. Bu verginin adı değer artış kazancı vergisidir. Gayrimenkul alan bir kişi 5 yıl geçmeden evini satacak olursa eğer vergi ile karşılaşacaktır.

Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi nereye ödenir?

Gelir Vergisi Kanununa göre satın alınan konut, daire, ev, işyeri vb. yapılan satın almalardan sonraki 5 yıl içerisinde satılırsa gayrimenkul değer artışı kazancı olarak hesaplanır ve vergi talep edilir. Değer artış kazancı vergisi ve kira gelir vergisi ödemeleri vergi dairelerine yapılır.

Ev satışından vergi çıkar mı?

Gelir Vergisi Kanunu'na göre evini satmak isteyen yurttaşlar, gayrimenkullerini aldıktan 5 tam yıl içinde elden çıkarırsa, bu değer artışı kazancı olarak değerlendiriliyor ve vergiye tabi tutuluyor.